0 item(s)

0.00

Je winkelmand is momenteel leeg.

Continue Shopping

Wat doen we

We helpen bij alle fase van het ontwikkeling van netwerken. Bij het opstarten ervan, het uitbouwen of effectiever maken van de collegiale, relatie-netwerk of lerende netwerken waar we tegenwoordig in toenemende maken in werken. Het kan zijn dat je een netwerk rondom een gebiedsopgave of maatschappelijke vraag meer ‘zelf-organiserend’ wilt maken, of de relaties in het netwerk ‘vitaler’. In al die gevallen kunnen jullie hierbij begeleiden.

Hoe wij dat doen? We gaan het liefst in gesprek over uw vragen en dit filmpje geeft al een indruk van onze unieke benadering, gebaseerd op het boek ‘Netwerken met Energie’.

Netwerken met Energie!

‘Een netwerk waar energie in zit, krijgt deuren open die anders dicht blijven. Dat vraagt soms een andere rol van de Provincie.'

Al tien jaar ontwikkelgroepen Netwerken Werken

In het kader van het programma ‘Provincie van Waarde’ is Provincie Zuid Holland al jaren geleden gestart met interne ontwikkeltrajecten. Ambitie was om de vaardigheden voor de nieuwe rol van de overheid (faciliterende en co-creërende overheid) verder te ontwikkelen. Elke jaar is er 1 of zijn er 2  trajecten en sinds enige tijd faciliteert de provincie ook zogenoemde ‘gebiedsacademies’ om het netwerkend werken in een specifiek gebied rond een concrete uitdaging toe te passen en ook partners daarin toe te rusten. Bij elk van deze activiteiten zijn we betrokken en mede dankzij deze intensieve samenwerking kon het gedachtegoed van Netwerkend Werken verder ontwikkelen.

'We werken vanuit de overtuiging dat alle partijen nodig zijn om tot nieuwe oplossingen te komen.'

Hoe krijgen we er weer muziek in?

Een camping op één van de eilanden dreigt te verloederen. Er zijn grote zorgen want deze plek moet toch echt geen tweede ‘Fort Oranje’ worden. Daar zijn de recreatieondernemer, gemeente, provincie, omwonenden en rijk het over eens! Echter ieder heeft een ander idee voor de herbestemming van het in de problemen geraakte vakantiepark. Hoe komen we daar nu verder mee?

We starten vanuit het vertrouwen dat we eruit komen en vanuit de overtuiging dat alle partijen nodig zijn om tot nieuwe oplossingen te komen. En we vragen alle partijen wat écht belangrijk is en wat werken aan een beeld waar ze zich allemaal in kunnen vinden.

Werken met energie vraagt lef
Al snel blijkt dat eigenlijk iedereen wil bijdragen aan een toekomstbestendig park en ook zijn ze het er wel over eens dat niets doen geen optie is. In een volgende stap weten we ruimte te maken in het overleg door te inventariseren wat we nog niet weten en wat nog uitgezocht dient te worden. Vervolgens maken we hier afspraken over en formuleert iedereen zijn zelf toebedeelde taken. Op dit moment wordt iedereen deel van de oplossing.

Sam ruimte creëren voor nieuwe oplossingen, oplossingen die nog niet bedacht zijn of die we nog niet aan elkaar kunnen vertellen. En steeds weer hardop vragen wat er nu echt belangrijk is en hoe het eruit ziet als het gelukt is. Dat brengt ieders aandacht en energie naar wat er wel kan en zorgt dat het weer gaat stromen. Dat vraagt wel om bij de spanning te durven blijven die in zo’n groep dikwijls onder de tafel blijft. Erkennen waar het schuurt zoals bijvoorbeeld het verschil in tempo van ondernemer en de overheden bijvoorbeeld, en dan samen kijken naar echt goede oplossingen. En elkaar durven aanspreken op afspraken die gemaakt zijn.

De oplossing
De ruimte voor het recreatiepark om toekomstbestendig te ontwikkelen komt stap voor stap dichterbij. Er is energie om gezamenlijk te kijken naar randvoorwaarden en doorbraken. De muziek klinkt, in de verte over het water…. als een belofte. We zijn er nog niet, maar er komt zeker een mooie verassende toekomst voor dit recreatiepark.